We zitten nog midden in de zomer en ik wil het graag over vitamine D hebben. Om de winter goed door te komen met een voldoende voorraad vitamine D, hebben we zonlicht nodig. Als de zon hoog genoeg staat (als onze schaduw net zolang is als onszelf) maken we zelf uit cholesterol vitamine D aan. Dit kan van ongeveer half mei tot half september. Die voorraad vitamine D wordt in onze vetcellen opgeslagen. Als we in de zomer wat kilootjes (vet) aankomen is dat goed voor het opslaan van de vitamine D. Als we in de winter de kilootjes (vet) weer kwijtraken wordt de vitamine D vrijgemaakt voor gebruik. Wat ingenieus is ons lichaam toch! In de zomer kunnen we volop genieten van rijpe vruchten met genoeg vruchtensuikers. En juist die vruchtensuikers zorgen voor een vetopslag voor de winter. Maar… de zon moet wel schijnen…

Het fruit kunnen we in laten vliegen uit zonnige warme landen. Maar de zon kunnen we niet in laten vliegen, wel kunnen we naar de zon vliegen om onze vitamine D op te doen. De vraag is of die enkele weken vakantie genoeg is voor het hele winter. En hoe zit het met de thuisblijvers?

Uit onderzoek is gebleken dat wij Nederlanders te ver van de evenaar wonen om genoeg vitamine D aan te kunnen maken. Uit voeding kunnen we hoogstens 1/3e halen wat we nodig hebben. Dan heb ik het over makreel, sardientjes, levertraan en eieren. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor het behoud van onze botten, ook voor onze spierkracht. Als je moeilijk kunt opstaan of traplopen dan kan je wel eens een tekort aan vitamine D hebben. Vitamine D is ook heel belangrijk voor onze immuunsysteem. In januari, februari raakt onze vitamine D voorraad op en krijgen veel mensen last van luchtweginfecties of de griep. Een laag vitamine D gehalte wordt nog met meer ziektes in verband gebracht.

Wil je meer weten over vitamine D, welke dosering, waar je op moet letten bij het kopen van een vitamine D supplement , kom dan gerust langs in de winkel. Nog een leestip: het boekje “ Nieuw licht op vitamine D” van Dr. Gert Schuitemaker, is ook bij ons te verkrijgen.